CONTACT Rijles cadeau doen! Faalangst Voorwaarden Webdesign Links

BNOR...

Het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid
Voor iedereen die binnen vijf jaar 4 maal gezakt is voor het rijexamen bij het CBR, is er het BNOR, oftewel Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Er is geen vrije keuze, iedereen doet maximaal 4 examens bij het CBR. Is het de kandidaat dan niet gelukt zijn rijbewijs te halen, dan gaat hij vanzelf afrijden bij het BNOR. Je blijft bij het BNOR afrijden tot je je rijbewijs hebt gehaald.

Waarom BNOR
Met het huidige opleidingsniveau moeten de meeste kandidaten binnen vier keer kunnen slagen voor hun rijexamen. Lukt dat niet, dan is de gedachte dat dat meer te maken heeft met de toestand van de kandidaat tijdens het examen dan zijn specifieke rijvaardigheid. Bijvoorbeeld mensen met faalangst hebben vaak zoveel last van spanningen dat ze uiteindelijk bij het BNOR terecht komen. Tijdens een BNOR-examen is er wat meer tijd om de kandidaat op zijn gemak te stellen, er wordt gereden vanuit een andere locatie, en de kandidaat krijgt meer herkansingsmogelijkheden.
De aanvraag voor dit examen loopt op de zelfde manier via de rijschool. Er is zoals al gezegd geen vrije keuze in de mogelijkheid om bij het BNOR rijexamen te doen.

Hoe werkt zo'n BNOR-examen
Voor het hele examen is ongeveer 70 minuten uitgetrokken. Dat betekent niet dat je veel langer moet rijden, maar het geeft de examinator wel meer gelegenheid om te kijken waarom het niet lukt bij het CBR en of de fouten die je eventueel maakt nou echt structureel zijn, of toch meer door spanning komen. Vooraf is er ook meer tijd om een praatje met je te maken. Daarbij worden je eerdere resultaten bij het CBR tevoorschijn getoverd en de examinator kijkt of er een verband in zit. Voorts worden je enkele theoretische vragen gesteld en/of situaties voorgelegd. Het is niet de bedoeling dat je weer een theorie-examen gaat doen, maar er is wel een verband met de vragen die je nu krijgt en de gemaakte fouten (onvoldoende onderdelen) in voorgaande CBR-examens.
Het komt er dus op neer, dat de examinator een indruk van je wil krijgen en probeert te onderzoeken wat het probleem is en waarom je tot dan toe niet geslaagd bent. De rit zelf zal ongeveer een half uurtje duren, maar daar is meer rek in dan bij het gewonde examen. Zowel korter als langer is mogelijk, helemaal afhankelijk van de rit en je prestaties.